Är du intresserad av att investera pengar och syssla med det på heltid? Det finns många kända exempel på människor som gjort det till sitt yrke och rönt stora framgångar. Några av vår tids mest välkända investerare är namn som du säkerligen hört fler gånger än en: Warren Buffett, George Soros och den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump. Vad dessa personer har gemensamt är att de har investerat tid, kunskap och pengar i projekt som senare gett stor utdelning. Speciellt Warren Buffet, som är känd som världens mest framgångsrika investerare, har en intressant bakgrund som säkerligen inspirerat människor över hela världen.

orestone2.se

Warren Buffet, född 1930, började sin karriär i tidig ålder genom att ägna stor del av sin tid åt matematik och affärer. Några av hans första affärsverksamheter bestod av att han gick dörr till dörr och sålde allt ifrån tuggummi till Coca Cola och tidningar. Han fortsatte sedan med att köpa ett antal pinball-maskiner som han satte upp i lokala frisörsalonger. När han var 11 år gammal köpte han aktier för första gången och på gymnasiet investerade han i sin fars företag och köpte en bondgård. På den tiden var det inte lika lätt att tjäna pengar genom att exempelvis sälja guld. När han gick ut högskolan hade unga Warren tjänat ihop en summa av 90 000 dollar, ca 732 000 kr. När Warren var 32 år blev han miljonär och 1990 tog han nästa steg då han officiellt blev erkänd som miljardär. En av hans bästa investeringar är hans köp av Coca Cola-aktier.

George Soros

Warren Buffet har officiellt gått ut med att han kommer att donera 99 % av sin förmögenhet till välgörenhet, främst genom Gates Foundation. En annan amerikansk affärsman som också donerat stor del av sin förmögenhet är George Soros, även han född 1930. Han föddes i Budapest, Ungern och hade en svår uppväxt som bland annat präglades av Nazisternas övertagande av hans hemland i mars 1944. Han kom senare att utbilda i London School of Economics och arbetade som försäljare innan han startade sin ekonomiska karriär för banken Singer & Friedlander. Soros har sedan dess byggt upp en enorm förmögenhet genom att bland annat dra nytta av den finansiella krisen som drabbade Storbritannien 1992, en episod som han tjänade ca 1 miljard dollar på. George Soros är en av världens 30 rikaste människor och han siffror i mars 2016 visade att han hade en förmögenhet 24,9 miljarder dollar, att jämföra med Buffetts 66,9 miljarder dollar.

 
 
 
 
sportpress