Nätmäklaren Nordnet har gjort en undersökning och under en viss tid jämfört avkastningen mellan börsens investmentbolag och de tre största Sverigefonderna. Dessa finns som valbara fonder i PPM-systemet och inriktar sig på aktier.

 

De stora fondjättarna som ingår i undersökningen är AMF Aktiefond Sverige, Swedbank Robur Sverigefond Mega och Folksam LO Sverige. Investmentbolagen som är med i studien är Investor, Industrivärlden, Lundbergs, Kinnevik och Ratos.

 

Jämförelsen har pågått från 2004 fram till 2013. Under dessa år har investmentbolagen, som är registrerade på börsen, haft en snittavkastning på 223,2 procent, medan de tre största Sverigefondernas avkastning har varit i genomsnitt 148,7 procent. OMXS- index (Stockholmsbörsens samtliga aktier) ökade med 156 procent under samma period.

 

Nordnet har genom sin undersökning kunnat konstatera att investmentbolagen har hävdat sig mycket bra jämfört med många alternativ, speciellt när det gäller att aktivt förvalta fonder. Nordnet anser att man har ett helt annat engagemang att förvalta det man äger vilket har lett till mer avkastning. Investmentbolagen har helt enkelt varit mer engagerade på grund av att de själva har investerat i aktierna. Nordnet anser vidare att detta är den stora skillnaden på hur ett investmentbolag och ett stort fondbolag arbetar. Undersökningen har också lämnats vidare till SvD Näringsliv.

 

Resultat av undersökningen
Resultatet i undersökningen visar tydligt att investmentbolagens sätt att arbeta är betydligt mer lönsamt än hur de största fondbolagen arbetar. Även på kortare tidsperioder så är investmentbolagens resultat betydligt bättre.

 
Det som varit den största överraskningen, enligt Nordnet, är att även de fem sämsta investmentbolagen under denna period, hade högre avkastning än för fondbolagen. De hade en genomsnittlig avkastning på 177,1 procent. Detta är ett bättre resultat än den 148,7 procent som var den genomsnittliga avkastningen för Stockholmsbörsen.

 

Våga gå ifrån traditionella fonder
Rådet som Nordnet ger baserat på undersökningen är att våga överväga andra alternativ till traditionella fonder och att man ska bygga sin egen portfölj. För den som är ovan att hantera aktier så är investmentbolag en bra början. De genererar en bättre avkastning och man får ungefär samma riskspridning som för en fond men slipper betala den årliga förvaltningsavgiften. Även banker och privata ekonomirådgivare som Solidar Pension är bra att använda sig av för att bygga en egen aktieportfölj.

Sverigefonderna blir utklassade av investmentbolagen 1

Taggar

 
 
 
 
sportpress